Black spots when rendering semi-transparent blend material

Project:YafaRay
Component:YafaRay Core
Category:bug report
Priority:normal
Assigned:David Bluecame
Status:closed
Description

I am trying to render a simple sphere using a semi-transparent material made out of a blend of a Coated Glossy and a semi-transparent Shiny Diffuse material. When I put a couple of colored lights inside the ball and render the scene, I always end up having black spots in the render result. The color of the spots is defined as -1.#INF0, suggesting that they are render bugs. I'm using Blender 2.76b together with Yafaray 2.1.1 on a Windows 7 X64 machine. I tried different versions of Yafaray (down to version 1.1.0, but they all seem to have asimilar issues.

I tried replacing the Coated Glossy material with a normal Glossy material, but that didn't resolve the issue. The black spots somtimes seem to appear in the first render pass, but sometimes they appear at the start of the second render pass.

AttachmentSize
black_spots.png16.69 KB
black_spots.zip136.92 KB

Comments

#1

Component:Blender Exporter» Code
Assigned to:Anonymous» David Bluecame

Hello,

Thank you for the bug report. I will look at this as soon as possible.

#2

Status:active» ready to commit

Hello,

I've found the problem. This will be fixed in the next YafaRay-E version.

Thanks for reporting this bug! :-)

#3

Great to hear! Is there any estimate on when the next version will be made available?

#4

Hello,

I would estimate somewhere over the next 2-3 weeks, possibly before...

#5

Hello,

As I'm currently doing some structural changes to the code for some Render Information new features and improvements plus additional changes I would like to do to the material system, the next YafaRay-E release will take longer than I initially expected.

I cannot yet give an estimation (keep in mind I do this in my free time!) Sorry about that!

#6

Status:ready to commit» fixed

Fixed in v3.0.0-beta: http://www.yafaray.org/community/forum/viewtopic.php?f=15&t=5173

#7

Status:fixed» closed

Closing as it was marked as "fixed" for 4 weeks without any further comments from users.